Allesverslinder verzekert productie

vrijdag 03-07-2015

Technische innovatie
Met de toenemende digitalisering neemt het aanbod van oud papier als grondstof voor onze productie gestaag af. Derhalve zijn we al enige tijd op zoek naar alternatieve grondstoffen om in de nabije toekomst niet in de problemen te raken. Drankenkartons en olifantsgras zijn de eerste alternatieve grondstoffen die geschikt blijken voor onze papierproductie. We zijn druk bezig met een technische innovatie om deze strategische omslag zo snel mogelijk te maken.

In de komende maanden wordt een nieuwe stofvoorbereidingslijn geïnstalleerd die de drankenkartons en het olifantsgras zal verwerken tot vezels waar wij weer papier van maken. Dit door ons ontwikkelde concept hebben we ‘omnipulper’ genoemd. “Een belangrijke en spannende stap”, zegt Eric van Hoof, senior procestechnoloog bij Van Houtum. “We staan voor grote technische uitdagingen. Willen we in de toekomst problemen voor zijn, moeten we nu stappen ondernemen. Het denken hierover is al een paar jaar geleden begonnen en de ideeën worden nu uitgevoerd. Eind november willen we de lijn, die een capaciteit heeft van 25.000 ton per jaar, in gebruik nemen.”

Uit testen in de eigen fabriek en in Frankrijk blijkt dat we van drankenkartons en olifantsgras met zekerheid grondstof voor onze productie kunnen maken. Eric van Hoof: “We hebben al papier gemaakt van olifantsgras. Dit jaar voorzien we in het verbruik van 600 ton. Het olifantsgras ligt opgeslagen in Zeeland waar het ook wordt geteeld. We willen uiteindelijk groeien naar jaarlijks 2.000 ton. Vanaf 1 januari 2016 krijgen we 1.000 ton per maand aan drankenkartons aangeleverd, genoeg om onze businesscase rond te krijgen. In de toekomst willen we natuurlijk groeien naar veel meer.”

Alternatieve grondstoffen
We onderzoeken nu ook al of er nadien nog andere alternatieve grondstoffen kunnen worden ingezet in ons productieproces. “De stofvoorbereidingslijn noemen we niet voor niks omnipulper, allesverslinder”, zegt Eric van Hoof. “Maar in eerste instantie is het onze uitdaging om de drankenkartons en het olifantsgras door dezelfde machine te voeren en tot vezels te verwerken. Want die test hebben we nog niet gedaan.”

Eric van Hoof noemt de implementatie van de nieuwe stofvoorbereidingslijn wéér een voorbeeld van duurzaam ondernemen. “Hier geldt het principe van de circulaire economie; we zetten gebruikte producten in als grondstoffen voor nieuwe. Wellicht kunnen we straks zelfs de kunststof die in het afval van de drankenkartons resteert, inzetten als grondstof in de productie van onze dispensers. Fantastisch toch?!”

Allesverslinder verzekert productie