De gemeente Wageningen heeft van circulariteit een belangrijk speerpunt van de bedrijfsvoering gemaakt en is daarmee koploper in Nederland. Inkoopadviseur Cynthia van der Roest vertelt dat het is ingebed in het inkoopbeleid. “Bij iedere aanbesteding boven de € 50.000 nemen we circulariteit mee. Dat is onderdeel van ons MVO-beleid, waar bijvoorbeeld ook SROI een belangrijk element van is. We hebben ons als doel gesteld om zo min mogelijk nieuwe grondstoffen aan de aarde te onttrekken. En om, wanneer we grondstoffen opnieuw gebruiken, dat te doen met zo min mogelijk energieverbruik.”
Inkoopstrategie
WEPAPERCYCLE past perfect in de inkoopstrategie. “We kenden van Houtum (Wepa), het bedrijf dat de WEPAPERCYCLE koffiebekers verwerkt, al langer en zij vertelden ons een paar jaar geleden dat ze van plan waren om toiletpapier te maken van gebruikte bekers. Toen dat eenmaal daadwerkelijk mogelijk was, hebben we ons via Ological meteen bij WEPAPERCYCLE aangesloten. We zaten op dat moment toevallig middenin een verbouwing van ons gemeentehuis, waarbij ook een stukje nieuwbouw is gerealiseerd. Bij de ingebruikname van het verbouwde stadhuis zijn we dus overgegaan op WEPAPERCYCLE. Het idee dat onze koffiebekers niet in het restafval verdwijnen, maar weer terugkomen in de vorm van toiletpapier, is voor ons een ideale manier om vorm te geven aan ons streven naar zoveel mogelijk circulair werken.”
Positieve reacties
“Het past daarnaast perfect in ons totaalconcept voor sanitair. Onze toiletblokken zijn voorzien van vacuümtoiletten en van de Black toiletrolhouders en het #meerdanlogisch toiletpapier. Ook het WEPAPERCYCLE certificaat en de tegel hangen daar. Van onze medewerkers hoor ik daar eigenlijk zelden iets over – die zijn het allang gewend dat duurzaamheid een integraal onderdeel van onze bedrijfsvoering is. Maar van gasten krijgen we vaak positieve reacties op het concept.”